Vyhlídková věž s vedutami Přerova z let 1593–1940

V roce 1997 byla věž zámku při rekonstrukci zvýšena na 43 metrů a opatřena kuželovitou střechou podle plánů architekta Jiřího Malého. Z ocelového ochozu, na který vede 72 schodů, je výhled čtyřmi obdélníkovými vyhlídkovými okny. Z věže je za pěkného počasí zajímavá vyhlídka nejen na historické památky Přerova, např. měšťanské domy a hradby Horního náměstí nebo farní chrám sv. Vavřince, ale i na industriální stavby, např. chemické závody nebo cihlové komíny bývalé elektrárny.

Proti proudu Bečvy je zalesněné území přírodní rezervace Žebračka a v dáli na kopci nad Moravskou bránou lze zahlédnout i siluetu hradu Helfštýna. Vidět jsou i poutní místa na sv. Hostýně a v Dubu nad Moravou nebo spanilá věž zámku v Tovačově.

Vyhlídku doplňují zvětšené fotografie, pořízené v průběhu 20. století právě ze zámecké „bašty“. Detailní snímky jsou opatřeny popisem existujících či již zaniklých významných či markantních staveb v jednotlivých částech města, což dává návštěvníkovi možnost názorného srovnání „starého“ a současného Přerova. Ve věži je také vystaveno několik dochovaných kamenných, především pískovcových stavebních architektonických prvků (ostění oken, kamenné erby a torza náhrobních kamenů) z muzejního lapidária.

K expozicím Muzea Komenského můžeme přiřadit i prostory zámku, které využívá Statutární město Přerov, ale které jsou vybaveny uměleckými předměty ze sbírkovými fondů muzea a průvodci mohou návštěvníkům na požádání umožnit (mimo akce města) jejich prohlídku.